Tag

, , , , , , , ,

image

Di dalam dunia ini, hanya jam sahaja yang berputar mengikut arah jam. Selain daripada jam, semuanya bergerak mengikut arah lawan jam. Pergerakan ini melibatkan sekecil-kecil perkara seperti ion dan sebesar-besar objek seperti galaxy yang terbentang luas. Cuba kita imbas kembali, setiap kali kita mengaduk minuman atau memasak di dapur, kita akan mengaduk mengikut arah putaran jam atau mengikut arah lawan jam?

Mengikut sunnah Rasulullah SAW, baginda akan mengaduk minuman dan mengaduk makanan yang dimasak dengan putaran arah lawan jam.

Mengikut sunnah Rasulullah SAW, baginda akan mengaduk minuman dan mengaduk makanan yang dimasak dengan putaran arah lawan jam.

Setiap sunnah yang diajarkan kepada kita memang mempunyai kelebihan dan mempunyai sebab yang tersirat. Mungkin kita bertanya dalam diri kita, mengapa begini dan mengapa bukan begitu ?

Di sekolah dulu, kita pernah diajar Petunjuk Tangan Kanan dalam mata pelajaran Fizika/Sains.

Arah medan elektro magnetis.

imagePetunjuk arah tangan kananPetunjuk arah tangan kananPetunjuk arah tangan kananPetunjuk arah tangan kananPetunjuk arah tangan kananPetunjuk arah tangan kananPetunjuk arah tangan kanan

Petunjuk arah tangan kanan

Petunjuk Tangan Kanan ini digunakan untuk menentukan arah pergerakan arus listrik berdasarkan arah putaran medan magnet yang berlaku. Merujuk kepada gambar di atas, 4 jari yang membengkok itu merupakan arah putaran medan magnet dan ibu jari merupakan arah pergerakan arus listriknya.

image

Coba praktikan dengan tangan kanan. Sekarang bandingkan ia dengan arah putaran jam. Adakah ia berlawanan dengan arah jam atau mengikut putaran jam?

Dalam hukum ini, jika ada sebatang konduktor yang di kelililingi oleh arus yang mengalir mengikut arah lawan jam (seperti dalam rajah di bawah), maka akan terhasil suatu daya elektromagnetik yang menghala ke atas.

image

Arah putaran magnetik menentukan arah pergerakan arus eletrik dalam wayar.

image

Tawaf dalam Ibadah Haji dan Umroh

Dalam mengerjakan ibadat haji atau umrah, dalam bertawaf para pelaku ibadah haruslah memastikan bahu kiri mereka sentiasa terarah kepada Kaabah. Apabila kita melihat kepada putaran jemaah tawaf ini, mereka pun sedang berputar mengikut arah lawan jam.

image

Tawaf di Mekkah

Dengan mengaplikasikan teori yang dinyatakan di atas, ibadat tawaf ini telah menghasilkan satu gelombang elektromagnet yang sangat besar. Putaran arah lawan jam ini telah menghasilkan satu tenaga ke arah atas Kaabah. Kerana itulah berdoa di kawasan Kaabah adalah sangat mustajab, kerana kekuatan doa kita menjadi berlipat kali ganda dan menumpang gelombang eletromagnetik yang dihasilkan.

Pergerakan elektron dalam atom.

Pergerakan elektron dalam atom adalah mengikut putaran arah lawan jam

imagePergerakan orbit atomPergerakan orbit atomPergerakan orbit atomPergerakan orbit atomPergerakan orbit atomPergerakan orbit atomPergerakan orbit atom

Pergerakan orbit atom

Pergerakan orbit atomPergerakan orbit atomPergerakan orbit atomPergerakan orbit atomPergerakan orbit atom

Sistem solar kita.

Bumi, planet lain dan Matahari juga berputar pada putaran arah lawan jam.

image

Kesimpulan

Jadi apa kesimpulan yang kita perolehi? Sebenarnya Allah telah mencipta pergerakan ini untuk menghasilkan tenaga yang sekaligus untuk menampung dan menjadi keseimbangan dunia ini. Dari sekecil-kecil sehinga sebesar-besar objek memerlukan putaran ini supaya semuanya dalam keadaan yang seimbang.

Selain itu marilah kita cuba mengamalkan sunnah Rasulullah dengan sebaik-baiknya. Belajar membiasakan diri kita dengan mengacau minuman dan memasak dengan putaran arah lawan jam. Semoga ibadah mengacau juga kita boleh amalkan dengan ilmu disamping mendapat manfaat untuk diri kita.

(sumber)